Dane są trzy kule.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
- Podziękowania: 105 razy
- Płeć:
Dane są trzy kule.
Dane są trzy kule o promieniach 4cm,3cm,5cm.Oblicz powierzchnie kuli której objętość równa jest sumie objętości danych kul.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Dane są trzy kule.
\(V=\frac{4}{3}\pi (16+9+25)\\V=\frac{200\pi}{3}\\
\frac{4}{3}\pi R^3=\frac{200\pi}{3}\\
R^3=50\\
R=\sqrt[3]{50}\\
P=4\pi R^2\\
P=4\pi\cdot \sqrt[3]{2500}\)
\frac{4}{3}\pi R^3=\frac{200\pi}{3}\\
R^3=50\\
R=\sqrt[3]{50}\\
P=4\pi R^2\\
P=4\pi\cdot \sqrt[3]{2500}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę