równania prostych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

równania prostych

Post autor: zaq12wsx0 »

Dla jakiej wartości parametru m prosta (6m+1)x+y-8=0 jest
a) równoległa
b) prostopadła
do prostej x+4y-9=0
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
warunek na równoległość prostych:

\(A_1B_2-A_2B_1=0
4(6m+1)-1=0
24m+4-1=0
24m=-3
m=-\frac{1}{8}\)


b.
warunek na prostopadłość prostych:

\(A_1A_2+B_1B_2=0
6m+1+4=0
6m=-5
m=-\frac{5}{6}\)
ODPOWIEDZ