Pojemność cieplna kalorymetru. PILNE!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adkaa7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 lis 2013, 13:08
Płeć:

Pojemność cieplna kalorymetru. PILNE!!

Post autor: adkaa7 »

Witam! Na labolatorium fizycznym miałam przyjemność wykonywania ćwiczenia z wyznaczeniem pojemności cieplnej kalorymetru. Wszystko ładnie obliczyłam, jednak wynik pojemności cieplnej wychodzi mi ujemny. Przestawię swoje dane:
Prowadziliśmy ćwiczenie pół godziny, co 2 minuty sprawdzaliśmy temperaturę. Masa wody wynosiła: 1490,5 g, Temperatura początkowa wynosiła 292,55 K. U=62 V , I=31 A. Następnie naszkicowaliśmy wykres, wyszedł niemalże idealnie. Metodą regresji wyliczyłam a które wyniosło ok 0,89, b wynosiło ok 292,98. Z karty którą otrzymałam od prowadzącego wynikało, że b=Temperatura początkowa. I teraz, wg wzoru który nam podano czyli: Ck = I*U/a - Cw * m (cw - cieplo wlasciwe wody, m - masa wody), Podstawiając, wynik wynosi niestety -4085,5 :( Błagam pomóżcie, bardzo cienko stoję z tymi labolatoriami, a zależy mi na utrzymaniu na studiach (studiuję chemię, która jest moją życiową pasją), na jutro muszę oddać to doświadczenie, i chciałabym, żeby było ocenione jak najwyżej... Z góry dzięki:)
ODPOWIEDZ