Obwody trójkąta ....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zamyslona
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 sty 2010, 20:10

Obwody trójkąta ....

Post autor: zamyslona »

Oblicz obw. trójkątów o wierzchołkach :
a) A=(-4,3) B=(2,-2) C=(2,3)
b) D=(-4,-1) H=(4,-1) I=(-1,3)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)

\(|AB|=\sqrt{(2-(-4))^2+(-2-3)^2}=\sqrt{6^2+(-5)^2}=\sqrt{61}\\|BC|=\sqrt{(2-2)^2+(3-(-2))^2}=\sqrt{0^2+5^2}=5\\|AC|=\sqrt{(2-(-4))^2+(3-3)^2}=\sqrt{6^2+0^2}=6\)

Obwód ABC:

\(\sqrt{61}+5+6=11+\sqrt{61}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Spróbuj obliczyć drugi przykład.

Jeśli P(a,b), R(c,d), to długość odcinka PR:

\(|PR|=\sqrt{(c-a)^2+(d-b)^2}\)

to nie jest trudne. W razie problemu - daj znać
ODPOWIEDZ