Równoległobok...równanie i kąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mini1710
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 sty 2010, 19:53

Równoległobok...równanie i kąty

Post autor: mini1710 »

Obwód równoległoboku jest równy 19 cm,jeden bok jest o 3,5 cm krótszy od drugiego boku,a kąt między bokami ma miarę 45 stopni.
a) narysuj równoległobok o powyższych własnościach oraz jego wysokości.
b)Oblicz pozostałe kąty wewnętrzne tego równoległoboku.
Plis pomóżcie... :D
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2a + 2b =19
b = a - 3,5
Rozwiązuję układ i obliczam boki a i b.
2a+2(a-3,5)=19
2a+2a-7=19
4a = 26
a = 6,5
b = 6,5 - 3,5=3
Kąt ostry ma 45 stopni,zaś kąt rozwarty uzupełnia do 180 stopni,czyli ma 180 - 45 =135 stopni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ