Przekrój zbiorów otwartych

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justynaela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 04 lis 2013, 22:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Przekrój zbiorów otwartych

Post autor: justynaela »

Jak wykazać czy przekrój dowolnej rodziny zbiorów otwartych musi być zbiorem otwartym??
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

to oczywiscie nie jest prawda. Przekroj skonczonej rodziny zbiorow otwartych jest zbiorem otwartym. Przekroj nieskonczonej liczby zbiorow otwartych nie musi byc zbiorem otwartym

np w standardowej topologii na \(\rr\) wezmy rodzine zbiorow otwartych: \[E_{n}=\bigl(-\frac{1}{n},\frac{1}{n}\Bigr),\hspace{3mm}n \in \nn\] \[\displaystyle\bigcap_{n=1}^{\infty}E_{n}=\{0\}\] singleton \(\{0\}\) jest zbiorem domknietym w \(\rr\) ale nie jest otwarty:
\[\not\exists\hspace{2mm} \varepsilon>0:(x-\varepsilon,x+\varepsilon)\subseteq \{x\}\]
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ