Równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TOMEK94
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 lis 2013, 14:18
Podziękowania: 6 razy

Równanie z parametrem

Post autor: TOMEK94 »

Dane jest równanie kwadratowe \(x^2\)−2mx+2m−k=0.
Wyznacz zbiór wartości parametru k, dla których to równanie ma dwa różne rozwiązania dla każdej liczby rzeczywistej m
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\Delta=4m^2-4(2m-k)=4(m^2-2m+k)=4(m^2-2m+1+k-1)=4((m-1)^2+k-1)>0\\
(m-1)^2>1-k\)

a to będzie spełnione dla każdego \(m\), gdy prawa strona będzie ujemna, czyli dla \(k>1\)
ODPOWIEDZ