Równanie logarytmiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
log(x+6) - log100 = log[(2x-3)^2] - log25
log{(x+6)/100} = log{[pierw.(2x-3)]/25}
(x+6)/100 = [pierw(2x-3)]/25 mnożę obie strony przez 25,a potem podnoszę obie str.do kwadratu
(xx +12x +36)/16 = (2x - 3) |*16
xx + 12x + 36 = 32x - 48
xx - 20x + 84 =0
delta =64
x1 = 6 , x2 = 14.
Wcześniej należy ustalić dziedzinę każdego z logarytmów: x+6>0 , 2x-3>0
log{(x+6)/100} = log{[pierw.(2x-3)]/25}
(x+6)/100 = [pierw(2x-3)]/25 mnożę obie strony przez 25,a potem podnoszę obie str.do kwadratu
(xx +12x +36)/16 = (2x - 3) |*16
xx + 12x + 36 = 32x - 48
xx - 20x + 84 =0
delta =64
x1 = 6 , x2 = 14.
Wcześniej należy ustalić dziedzinę każdego z logarytmów: x+6>0 , 2x-3>0
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.