Pomożecie??Mam za zadanie :
Niech A będzie podzbiorem przestrzeni metrycznej X.
Czy \(\partial A = \partial \left( X \setminus A\right) ?\)
Czy \(int\left( \partial A\right) \neq \emptyset ?\)
Czy \(\partial \left( intA\right) = \partial A ?\)
Czy \(\partial\left(\overline{A}\right) = \partial A ?\)
Odpowiedzi uzasadnij.
Brzeg, domknięcie i wnętrze-topologia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 271
- Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
- Podziękowania: 216 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
1) \(\partial A=\partial A^{c}\)
''mechaniczny'' dowod
\(( \Rightarrow )\)
Niech \(x\in \partial A\) niech \(\mathcal{N}(x,\varepsilon)\)bedzie otoczeniem \(x \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty zarowno z \(A\) jak i z \(A^{c} \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty z \((A^{c})^{c}=A\) i z\(A^{c} \Rightarrow x\in \partial A^{c}\)
\((\Leftarrow)\)
niech \(x\in\partial A^{c}\) niech \(\mathcal{N}(x,\varepsilon)\) bedzie otoczeniem \(x \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty z \(A^{c}\)oraz z\((A^{c})^{c}\). Zatem kazde otoczenie \(x\) zawiera znow punkty z \(A\) i z \(A^{c} \Rightarrow x\in\partial A\)
''mechaniczny'' dowod
\(( \Rightarrow )\)
Niech \(x\in \partial A\) niech \(\mathcal{N}(x,\varepsilon)\)bedzie otoczeniem \(x \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty zarowno z \(A\) jak i z \(A^{c} \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty z \((A^{c})^{c}=A\) i z\(A^{c} \Rightarrow x\in \partial A^{c}\)
\((\Leftarrow)\)
niech \(x\in\partial A^{c}\) niech \(\mathcal{N}(x,\varepsilon)\) bedzie otoczeniem \(x \Rightarrow \mathcal{N}(x,\varepsilon)\) zawiera punkty z \(A^{c}\)oraz z\((A^{c})^{c}\). Zatem kazde otoczenie \(x\) zawiera znow punkty z \(A\) i z \(A^{c} \Rightarrow x\in\partial A\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
2) Brzeg może mieć niepuste wnętrze, np. \(\partial\mathbb{Q}=\mathbb{R}\), więc \(int(\partial\mathbb{Q})=\mathbb{R}\)
3) Możemy mieć \(int\,A=\emptyset\), wtedy \(\partial(int A)=\emptyset\), ale niekoniecznie \(\partial A=\emptyset\)
4) Mamy \(\partial\mathbb{Q}=\mathbb{R}\), ale \(\partial(\overline{\mathbb{Q}})=\partial\mathbb{R}=\emptyset\)
3) Możemy mieć \(int\,A=\emptyset\), wtedy \(\partial(int A)=\emptyset\), ale niekoniecznie \(\partial A=\emptyset\)
4) Mamy \(\partial\mathbb{Q}=\mathbb{R}\), ale \(\partial(\overline{\mathbb{Q}})=\partial\mathbb{R}=\emptyset\)