Mam problem z 2 poniższymi przykładami i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam. Mógłby ktoś to ocenić i powiedzieć w razie czego, co jest źle ? bardzo proszę odezwać się na maila andzelika.lukomska@op.pl
Pierwszy przykład:
5(x-1)do kwadratu -2(x+3)do kwadratu - 3(x+2)do kwadratu -7(6x-1) =
5(x kwadrat - 2x+1) - 2(x kwadrat + 6x + 9)-3(x kwadrat+4x+4)-42x+7=
5x kwadrat-10x+1-2x kwadrat-12x-18-x kwadrat -12x-12-42x-7 =
2x kwadrat - 76x - 21 <- wydaje mi się, że powinnam w tym przykładzie zastosować któryś ze wzorów skróconego mnożenia, ale żaden mi nie pasuje.
Drugi przykład:
(x-1)do sześcianu * 4(x+1)do kwadratu + (2-x)(4+2x+x do kwadratu)=
(x-1)do sześcianu * 4 (x do kwadratu + 2x + 1) + 2 do sześcianu - x do sześcianu=
x do sześcianu - 3xdo kwadratu + 3x - 1 + 4x do kwadratu + 8x +4 +8 -x do sześcianu=
x do kwadratu + 11x + 11 <- w tym przykładzie zastosowałam tylko jeden wzór skróconego mnożenia.
Z góry dziękuję wszystkim miłosiernym Samarytaninom ; )
Wzory skróconego mnożenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(5(x-1)^2 -2(x+3)^2 - 3(x+2)^2 -7(6x-1) = \\
5(x ^2 - 2x+1) - 2(x^2 + 6x + 9)-3(x^2+4x+4)-42x+7=\\
5x^2-10x+5-2x ^2-12x-18-3x^2 -12x-12-42x+7 =\\
- 76x - 18\)
W tym drugim przed \(4\) ma być znak mnożenia czy dodawania?
5(x ^2 - 2x+1) - 2(x^2 + 6x + 9)-3(x^2+4x+4)-42x+7=\\
5x^2-10x+5-2x ^2-12x-18-3x^2 -12x-12-42x+7 =\\
- 76x - 18\)
W tym drugim przed \(4\) ma być znak mnożenia czy dodawania?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.