Pilne! Równia pochyła.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lis 2013, 13:26
- Płeć:
Pilne! Równia pochyła.
Jaką prędkość początkową trzeba nadać ciału, aby wsunęło się ono na szczyt równi pochyłej o długości L = 1 m i kącie nachylenia \alpha = 30°, jeżeli współczynnik tarcia wynosi f = 0,2?
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lis 2013, 13:26
- Płeć:
Piln! Okres drgań
Obliczyć okres drgań punktu materialnego wykonującego drgania o amplitudzie A = 0.1 m, jeżeli dla fazy drgań \alpha=60°, jego prędkość wynosi 0.157 m/s.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Pilne! Równia pochyła.
\(T+F=ma\)
\(fmgcos\alpha+mgsin\alpha=ma\)
\(a=g(fcos\alpha+sin\alpha)\)
\(L=v_0 \cdot t -\frac{1}{2}at^2\), ale jednocześnie \(t=\frac{v_0}{a}\)
zatem \(L=\frac{v_0^2}{a}-\frac{1}{2}a \cdot \frac{v_0^2}{a^2}=\frac{1}{2} \frac{v_0^2}{a}\)
\(v_0^2=2La=2Lg(fcos\alpha+sin\alpha)\)
\(v_0=\sqrt{2Lg(fcos\alpha+sin\alpha)}=\sqrt{20(\frac{1}{5} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2})}=\sqrt{\sqrt{3}+10}\)
\(fmgcos\alpha+mgsin\alpha=ma\)
\(a=g(fcos\alpha+sin\alpha)\)
\(L=v_0 \cdot t -\frac{1}{2}at^2\), ale jednocześnie \(t=\frac{v_0}{a}\)
zatem \(L=\frac{v_0^2}{a}-\frac{1}{2}a \cdot \frac{v_0^2}{a^2}=\frac{1}{2} \frac{v_0^2}{a}\)
\(v_0^2=2La=2Lg(fcos\alpha+sin\alpha)\)
\(v_0=\sqrt{2Lg(fcos\alpha+sin\alpha)}=\sqrt{20(\frac{1}{5} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2})}=\sqrt{\sqrt{3}+10}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
lub jednocześnie z zasady zachowania energii:
1) \(E_{k_0}=E_p+T\)
\(\frac{mv_0^2}{2}=mgH+fmgcos\alpha\)
\(H=Lsin\alpha\)
\(\frac{v_0^2}{2}=gLsin\alpha+fgcos\alpha\)
\(v_0^2=2(gLsin\alpha+fgcos\alpha)\)
\(v_0=\sqrt{2(10 \cdot \frac{1}{2}+ \frac{1}{5} \cdot 10 \cdot \frac{\sqrt{3}}{2})}=\sqrt{10+\sqrt{3}} [\frac{m}{s}]\)
1) \(E_{k_0}=E_p+T\)
\(\frac{mv_0^2}{2}=mgH+fmgcos\alpha\)
\(H=Lsin\alpha\)
\(\frac{v_0^2}{2}=gLsin\alpha+fgcos\alpha\)
\(v_0^2=2(gLsin\alpha+fgcos\alpha)\)
\(v_0=\sqrt{2(10 \cdot \frac{1}{2}+ \frac{1}{5} \cdot 10 \cdot \frac{\sqrt{3}}{2})}=\sqrt{10+\sqrt{3}} [\frac{m}{s}]\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
2) \(x=Asin{\omega t}\)
\(v=\frac{dx}{dt}=A \omega cos(\omega t)\)
\(cos(\omega t)=\frac{v}{A \omega}\)
\(\alpha=\omega t\)
\(cos\alpha=\frac{v}{A \omega}\)
\(\omega=\frac{v}{Acos\alpha}\)
\(\frac{2\pi}{T}=\frac{v}{Acos\alpha}\)
\(T=\frac{2\pi \cdot Acos\alpha}{v}\)
zatem \(T=\frac{ 6,28 \cdot 0,1 \cdot 0,87}{0,157} \approx 3,5 [\frac{1}{s}]\)
\(v=\frac{dx}{dt}=A \omega cos(\omega t)\)
\(cos(\omega t)=\frac{v}{A \omega}\)
\(\alpha=\omega t\)
\(cos\alpha=\frac{v}{A \omega}\)
\(\omega=\frac{v}{Acos\alpha}\)
\(\frac{2\pi}{T}=\frac{v}{Acos\alpha}\)
\(T=\frac{2\pi \cdot Acos\alpha}{v}\)
zatem \(T=\frac{ 6,28 \cdot 0,1 \cdot 0,87}{0,157} \approx 3,5 [\frac{1}{s}]\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)