zbiory A,B,C,D

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

zbiory A,B,C,D

Post autor: kaziolo »

Dane są zbiory
\(A= \left\{x \in R:(0,25)^{x-2} \cdot (0,5)^{x^2+1} \ge2^{-x} \right\}\)
\(B=\left\{x∈R:log_3 (5x+2)-log_3 (8-x)<2\right\} \\ C=\left\{x∈R:|2x-1|≤3\right\}\).
Sprawdź, czy \(C \subset A \cup B\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory A,B,C,D

Post autor: eresh »

kaziolo pisze:Dane są zbiory
\(A= \left\{x \in R:(0,25)^{x-2} \cdot (0,5)^{x^2+1} \ge2^{-x} \right\}\)
\((0,25)^{x-2}\cdot (0,5)^{x^2+1}\geq 2^{-x}\\
2^{-2x+4}\cdot 2^{-x^2-1}\geq 2^{-x}\\
2^{-2x+4-x^2-1}\geq 2^{-x}\\
-x^2-2x+3\geq -x\\
-x^2-x+3\geq 0\\
\Delta =13\\
x_1=\frac{1-\sqrt{13}}{-2}=\frac{-1+\sqrt{13}}{2}\\
x_2=\frac{-1-\sqrt{13}}{2}\\
x\in [\frac{-1-\sqrt{13}}{2},\frac{-1+\sqrt{13}}{2}]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

zbiór C:

\(|2x-1| \le 3\)


\(2|x-\frac{1}{2}| \le 3\)

\(|x-\frac{1}{2}| \le \frac{3}{2}\)

\(x \in <-1,2>\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory A,B,C,D

Post autor: eresh »

kaziolo pisze:Dane są zbiory

\(B=\left\{x∈R:log_3 (5x+2)-log_3 (8-x)<2\right\}\).
\(5x+2>0\;\; \wedge \;\;8-x>0\\
x>-\frac{2}{5}\;\; \wedge \;\;x<8\\
D=(-\frac{2}{5},8)\)


\(\log_3(5x+2)-\log_3(8-x)<\log_39\\
\frac{5x+2}{8-x}<9\\
\frac{5x+2-72+9x}{8-x}<0\\
(14x-70)(8-x)<0\\
(x-5)(8-x)<0\\
x\in (-\infty, 5)\cup (8,\infty)\)


uwzględniając dziedzinę:
\(B= (-\frac{2}{5},5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory A,B,C,D

Post autor: eresh »

kaziolo pisze:Dane są zbiory

\(C=\left\{x∈R:|2x-1|≤3\right\}\).

\(|2x-1|\leq 3\\
-3\leq 2x-1\leq 3\\
-2\leq 2x\leq 4\\
-1\leq x\leq 2\)


\(C= [-1,2]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory A,B,C,D

Post autor: eresh »

kaziolo pisze:Dane są zbiory
\(A= \left\{x \in R:(0,25)^{x-2} \cdot (0,5)^{x^2+1} \ge2^{-x} \right\}\)
\(B=\left\{x∈R:log_3 (5x+2)-log_3 (8-x)<2\right\} \\ C=\left\{x∈R:|2x-1|≤3\right\}\).
Sprawdź, czy \(C \subset A \cup B\).

\(A\cup B=[\frac{-1-\sqrt{13}}{2},5)\\
C \subset A\cup B\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ