GRANICE CIĄGÓW

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacuzzi115

GRANICE CIĄGÓW

Post autor: jacuzzi115 »

Witam

Mam problem z taką granicą


\(\lim_{n\to +\infty}\) \(\frac{4*9^n-2}{5+6*3^n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Podziel licznik i mianownik przez \(3^n\)
jacuzzi115

Post autor: jacuzzi115 »

Granica wyszła mi 3
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

\(\frac{\frac{1}{3^n}(4 \cdot 3^{2n}-2)}{\frac{1}{3^n}(5+6 \cdot 3^n)}=\frac{4 \cdot 3^n-\frac{2}{3^n}}{\frac{5}{3^n}+6} \to ^{n \to \infty} \frac{ \infty +0}{6}=\infty\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

co zresztą jest na logikę prawdziwe, bo przeciez \(9^n\) rośnie znaczenie szybciej od \(3^n\), prawda?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

patryk00714 pisze:co zresztą jest na logikę prawdziwe, bo przeciez \(9^n\) rośnie znaczenie szybciej od \(3^n\), prawda?
raczej "na intuicję" :lol:
ODPOWIEDZ