GRANICA FUNKCJI

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacuzzi115

GRANICA FUNKCJI

Post autor: jacuzzi115 »

Witam Was

Mam problem z wyliczeniem takiej granicy. Może mógłby mi ktoś pomóc : D

\(\lim_{n\to 2} \frac{2^x+^2-16}{4^x-2^4}\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

\(\lim_{x to 2} \frac{2^{x+2}-2^4}{2^{2x}-2^4}=^H=\lim_{x \to 2} \frac{ln2 \cdot 2^{x+2}}{ln2 \cdot 2^{2x+1}}=\frac{2^4}{2^5}=\frac{1}{2}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ