liczby naturalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
liczby naturalne
Adam miał kłębek sznurka długości 7,5 m Połowę sznurka zabrała mama do powiększenia bielizny . Do obwiązania paczki ojciec wziął dwie trzecie pozostałej części . Brat , z czystej złośliwości , odciął połowę tego co zastało. Dwie piąte reszty sznurka zabrała siostra , aby związać supełek dla zapamiętania czegoś bardzo ważnego. Jaka część sznurka zastała Adamowi ? Ile to metrów ?
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: liczby naturalne
Adam miał kłębek sznurka długości 7,5 m Połowę sznurka zabrała mama do powiększenia bielizny . Do obwiązania paczki ojciec wziął dwie trzecie pozostałej części . Brat , z czystej złośliwości , odciął połowę tego co zastało. Dwie piąte reszty sznurka zabrała siostra , aby związać supełek dla zapamiętania czegoś bardzo ważnego. Jaka część sznurka zastała Adamowi ? Ile to metrów ?
\(\frac{15}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{5}=0,375 m\)
\(\frac{15}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{5}=0,375 m\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!