Ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ostrosłup
W ostrosłupie ABCS krawędź boczna AS jest prostopadła do płaszczyzny postawy i IASI=8 cm. Długości krawędzi podsawy ABC wynoszą: IABI=13 cm, IBCI= 14 cm, IACI=15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Pole podstawy można policzyć ze wzoru Herona, a potem objętość ostrosłupa.
Masz też wszystkie dane potrzebne do policzenia pola ścian ABS i ACS.
Żeby policzyć pole ściany BCS z Pitagorasa dla trójkątów ABS i ACS policz krawędzie BS i CS, a potem pole też z Herona.
Masz też wszystkie dane potrzebne do policzenia pola ścian ABS i ACS.
Żeby policzyć pole ściany BCS z Pitagorasa dla trójkątów ABS i ACS policz krawędzie BS i CS, a potem pole też z Herona.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.