wyznacz na płaszczyźnie zbiór punktów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wyznacz na płaszczyźnie zbiór punktów
wyznacz na płaszczyźnie zbiór punktów równo odległych od punktu (1,0) i prostej y=1
podam co musisz zrobić
szukane pkt to (x,y) które muszą byc tak samo odległe:
a)od tego pkt (1,0)--> wyliczasz ze wzoru na odległosc 2ch pkt ((x-1)^2+y^2)^(1/2)
b)i od prostej--> y=1 wiec zamieniasz to rownanie na taką postać y-1=0 i teraz ze wzoru na odległość pkt od prostej wyliczasz--> to bd tak mniej wiecej |x*0+y-1|/1
teraz przyrównujesz do siebie podpunkt a i b i powinno wyjsc (podnieś obustrononiie do kwadratu zeby pozbyc sie pierwiastka i wart bezwzhlednej) i wyjdzie jakas funkcja
pozdro
szukane pkt to (x,y) które muszą byc tak samo odległe:
a)od tego pkt (1,0)--> wyliczasz ze wzoru na odległosc 2ch pkt ((x-1)^2+y^2)^(1/2)
b)i od prostej--> y=1 wiec zamieniasz to rownanie na taką postać y-1=0 i teraz ze wzoru na odległość pkt od prostej wyliczasz--> to bd tak mniej wiecej |x*0+y-1|/1
teraz przyrównujesz do siebie podpunkt a i b i powinno wyjsc (podnieś obustrononiie do kwadratu zeby pozbyc sie pierwiastka i wart bezwzhlednej) i wyjdzie jakas funkcja
pozdro