Wyrażenia algebraiczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emil55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:20

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: emil55 »

Bardzo proszę o obliczenie i opisanie zadań, abym mógł zrozumieć jak się je rozwiązuje. Z góry dziękuję.

Zad1. Oblicz
\((7-2 \sqrt{3})^2=\)

zad 2

Przedstaw w postaci jednej potęgi wyrażenie:

\(5\frac{1}{2} *25\frac{2}{3}*5^-^2\) tam jest 5 do potęgi \(\frac{1}{2}\) i 25 do potęgi \(\frac{2}{3}\)


b) \(\sqrt[4]{6}*36^3*6^1\)



Zad3

Doprowadź do najprostszej postaci \(\sqrt{32}-3* \sqrt{72} +4 \sqrt{2}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
korzystając ze wzoru skróconego mnożenia: \((a-b)^2=a^2-2ab+b^2\) dostaniemy:
\((7-2\sqrt{3})^2=7^2-2\cdot 7\cdot 2\sqrt{3}+(2\sqrt{3})^2=49-28\sqrt{3}+12=61-28\sqrt{3}\)

zad 2.
\(5^{\frac{1}{2}}\cdot 25^{\frac{2}{3}}\cdot 5^{-2}=5^{\frac{1}{2}}\cdot (5^2)^{\frac{2}{3}}\cdot 5^{-2}=5^{\frac{1}{2}}\cdot 5^{\frac{4}{3}}\cdot 5^{-2}=5^{-\frac{1}{6}\)

\(\sqrt[4]{6}\cdot 36^3\cdot 6^1=6^{\frac{1}{4}}\cdot (6^2)^3\cdot 6^1=6^{\frac{1}{4}}\cdot 6^6\cdot 6^1=6^{\frac{29}{4}}\)

zad 3.
\(\sqrt{32}-3\sqrt{72}+4\sqrt{2}=\sqrt{16\cdot 2}-3\sqrt{36\cdot 2}+4\sqrt{2}=\sqrt{16}\cdot \sqrt{2}-3\sqrt{36}\cdot \sqrt{2}+4\sqrt{2}=4\sqrt{2}-3\cdot 6\sqrt{2}+4\sqrt{2}=-10\sqrt{2}\)
emil55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:20

Post autor: emil55 »

Bardzo dziękuję za proste obliczenie poprzednich zadań i proszę jeszcze o rozwiązanie kolejnych dwóch.


1.Wyznacz różnicę między NWD oraz NWW liczb 31 i 124
2.Wyznacz \(A \cup B, A \cap B, A-B, A' jesli A=(-3,8), B= <2,10)\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

NWD(31,124)-NWW(31,124)=1-248=-247

zad 2.

\(A\cup B =(-3;10)
A\cap B=<2;8)
A-B=(-3;2)
A'=(-\infty; -3>\cup <8;\infty)\)
emil55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:20

Post autor: emil55 »

Wielkie dzięki, ale jak byś mógł napisać jeszcze skąd biorą się liczby z zadania pierwszego będe naprawdę wdzięczny.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

W przypadku niewielkich liczb, najmniejszą wspólną wielokrotność można znaleźć wypisując wielokrotności danych liczb, metoda ta jednak uciążliwa jest dla większych liczb. W tej sytuacji rozkładamy liczby na czynniki pierwsze. W rozkładzie drugiej liczby wykreślamy (o ile istnieją) wspólne czynniki. Iloczyn wszystkich nieskreślonych czynników obu liczb jest najmniejszą wspólną wielokrotnością tych liczb. http://www.math.edu.pl

124=2*2*31
31=31

NWW według tej metody będzie to 2*2*31=124

NWD wybieramy powtarzające się czynniki, czyli powtarza się tylko 31

NWD(31,124)-NWW(31,124)=31-124=-93

sorry, tam się pomyliłem
emil55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:20

Post autor: emil55 »

Bardzo dziękuję za wszystkie poprzednie rozwiązania i wytłumaczenia i proszę tylko o jeszcze jedno.


Stosując prawa działań na potęgach oblicz:

\(\frac{3^3*(3^{-2})^5}{3^{-4}}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{3^3*(3^{-2})^5}{3^{-4}}= \frac{3^3*3^{-10}}{3^{-4}}=\frac{3^{-7}}{3^{-4}}=3^{-3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ