Pisanie wzorów na forum

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17555
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

anetaaneta1 pisze:jak się tworzy skrót wtedy i tylko wtedy ???
\Leftrightarrow
to po ujęciu w texy daje :
\(\Leftrightarrow\)
ale wygodnie korzystać z tej tabeli:
ScreenHunter_287.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ana0503
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 31 sie 2011, 07:42
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: ana0503 »

No to teraz ja pytam , jak mam umieścic tutaj obrazek z word, lub pdf w załączniku, czy można tylko ze strony internetowej
??
ana0503
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 31 sie 2011, 07:42
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: ana0503 »

Jak tu tworzyć rysunki??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6592
Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 1120 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Rysunki tworzysz w jakimś programie i wrzucasz je na forum jako załączniki.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
oliolioli123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2011, 14:28
Płeć:

Post autor: oliolioli123 »

i jak juz mam jakis skrót to co potem kliknąć zeby wygladal tak jak powinien
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6592
Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 1120 razy
Płeć:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: anka »

Brać zapis w

Kod: Zaznacz cały

[tex]x^2+2x- \frac{3}{4} [/tex]
bez :
x^2+2x- \frac{3}{4}

z:
\(x^2+2x- \frac{3}{4}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Skaaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 24 paź 2011, 10:16
Podziękowania: 7 razy

Post autor: Skaaza »

Mam pytanie jak się robi ułamek nawias kwadratowy z minusem?
Bo mam z tym problem.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6592
Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 1120 razy
Płeć:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: anka »

Nawias z klawiatury
\([- \frac{a}{b} ]\)

Kod: Zaznacz cały

[tex][- \frac{a}{b} ][/tex]
lub nawias z tabelki po prawej

\(\left[- \frac{a}{b} \right]\)

Kod: Zaznacz cały

[tex] \left[- \frac{a}{b}  \right] [/tex]
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
andrzej357
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 04 cze 2011, 14:29
Podziękowania: 136 razy
Płeć:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: andrzej357 »

Czy mógłby mi ktoś pokazać jak napisać te liczby w LaTeX~ie
i jak napisać pięć drugich ale dwójka podniesiona do potęgi -x+2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Potęgę w klamrach {}, a resztę masz na pierwszej stronie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17555
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie tyle potęgę , co jej wykładnik :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Oj tam :)
andrzej357
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 04 cze 2011, 14:29
Podziękowania: 136 razy
Płeć:

Post autor: andrzej357 »

\((\sqrt[3]{2}) ^{\frac{x}{2}}\)---i coś takiego mi ciągle wychodzi,zamiast tego pierwszego
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 20:50 przez andrzej357, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\((\sqrt[3]{2})^{\frac{1}{2} x}\)
andrzej357
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 04 cze 2011, 14:29
Podziękowania: 136 razy
Płeć:

Post autor: andrzej357 »

jak zrobić "razy"?Dobra już widzę...