Pisanie wzorów na forum

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: matirafal »

Jak zrobić { } ale w latexie w działaniach :?:
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\left\{ \right\}
albo wybrać z tabelki (4 znak w 3 wierszu od dołu)
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: matirafal »

Boże, ale ja jestem ślepy :D
\(\left\{ ok \right\}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Albo w texach \{...\}
mateusz94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 22 paź 2013, 15:06

Post autor: mateusz94 »

moglby ktos podac kod jak zapisac kwantyfikatory na forum
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\bigwedge\)
wpisać trzeba ukośnik i bigwedge,oczywiście w texach.
\bigwegde

\(\bigvee\)
wpisać trzeba ukośnik \bigvee.

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Giovanna93
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:10
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

:)

Post autor: Giovanna93 »

:idea:
Hej, mam pytanko, czy jest możliwość, albo czy będzie kiedyś możliwość wrzucenia do postu zdjęcia albo pliku. Czasem ktoś zadanie rozwiązuje szybko na papierze i bardzdzo czytelnie i przepisywanie potem tego do latexa bardzo utrudnia i opóźnia pomoc potrzebującemu ;)
Pomyślcie nad tym .
Pozdrawiam :lol:
andzelika1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2014, 19:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzelika1 »

wektory jak sie tworzy ??
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\vec{u}=\(\vec{u}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

log albo ln
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: Robakks »

\(\begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c}1&2&3&4&5&6&7&8&9&10&11&12\\\hline 0&1&1&2&5&6&2&3&4&0&1&4\end{tabular}\)

Na innych forach jest wyświetlana dobrze a tutaj nie
Ciekaw jestem dlaczego ?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: wodnik »

Tu masz chyba odpowiedź na to pytanie:
https://github.com/mathjax/mathjax-docs ... nvironment
Ale prawie to samo możesz uzyskać prościej

Kod: Zaznacz cały

\begin{matrix}1&2&3&4&5&6&7&8&9&10&11&12\\ 0&1&1&2&5&6&2&3&4&0&1&4\end{matrix}
\(\begin{matrix}1&2&3&4&5&6&7&8&9&10&11&12\\ 0&1&1&2&5&6&2&3&4&0&1&4\end{matrix}\)
Możesz oczywiście zamienić 'matrix' na bmatrix, vmatrix,pmatrix. Możesz też dodać poziome linie hline-em.
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Jak stworzyc x1 np. w okreslaniu pierwiastkow w funkcji kwadratowej z takim indeksem liczbowym na dole

?
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Pisanie wzorów na forum

Post autor: robbo »

Wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

[tex]x_1[/tex]
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Nie widzę opcji "wyłącz uśmieszki". I nie wyświetla się ósemka. Albo zamiast ósemki jest diabełek.
ODPOWIEDZ