Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
maniana222
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2009, 11:27
Post
autor: maniana222 »
Oblicz pole P trójkąta ABC, w którym:
a)|AB|=|BC|, |AC|=12, |∢CAB|=50°
b)|AB|=|BC|=20,|∢ ABC|=62°
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
a)
h- wysokość trójkąta
\(\frac{h}{6}=tg50^o\\h=6tg50^o\\P=\frac{1}{2}\cdot12\cdot6tg50^o=36tg50^o\)
b)
\(P=\frac{1}{2}\cdot20\cdot20\cdot\ sin62^o=200sin62^o\)
-
maniana222
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2009, 11:27
Post
autor: maniana222 »
będe nudna;) znów dzięki:)