Ruch Falowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenas2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2013, 12:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch Falowy

Post autor: xenas2 »

Mam problem z dwoma zadaniami. Proszę o rozwiązanie lub opisanie do samego końca.

1.Dwa spójne źródła fal dźwiękowych jednakowej mocy znajdują się w następujących
odległościach od mikrofonu l1=2,5m, l2=2,4m. Wyznaczyć związek amplitudy drgań
wypadkowych z amplitudą drgań składowych, jeżeli długość fali jest równa λ=0,3m.
Przyjąć, że fale są płaskie.
2.Dźwięk o częstotliwości 612Hz przechodzi w ciągu 744ms z punktu leżącego 200m
pod wodą do punktu leżącego 200m nad powierzchnią wody w powietrzu. Oba punkty
leżą na prostej pionowej. Przyjmując, że prędkość dźwięku w powietrzu wynosi
330m/s, obliczyć długość fali dźwiękowej λp i λw w powietrzu i wodzie.
ODPOWIEDZ