Znaleźć równania parametryczne prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znaleźć równania parametryczne prostej

Post autor: gaskaaa »

Znaleźć równania parametryczne prostej przechodzącej przez dane dwa punkty
M(1,1,0) i N(-2,3,4)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

[l, m, n]=[-2-1, 3-1, 4-0]=[-3, 2, 4]

\(\begin{cases}x=1-3t\\y=1+2t\\z=4t\end{cases}\)
ODPOWIEDZ