Równania i nierówności liniowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andziaaara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:37
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Równania i nierówności liniowe

Post autor: andziaaara »

zad 1.
\(x \sqrt{2} -3=x-1\)

zad 2.
\(x+(1+x) \sqrt{5}=1\)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(x \sqrt{2} -3=x-1
x\sqrt2-x=-1+3
x(\sqrt2-1)=2
x=\frac{2}{\sqrt2-1}
x=2(\sqrt2+1)\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(x+(1+x) \sqrt{5}=1
x+\sqrt5+x\sqrt5=1
x(1+\sqrt5)=1-\sqrt5
x=\frac{1-\sqrt5}{1+\sqrt5}
x=\frac{(1-\sqrt5)(1-\sqrt5)}{(1+\sqrt5)(1-\sqrt5)}=\frac{(1-\sqrt5)^2}{-4}=\frac{\sqrt5-3}{2}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(1\\
x\sqrt{2}-x=2\\
(\sqrt{2}-1)x=2
x=\frac{2}{\sqrt{2}-1}\\
x=2(\sqrt{2}+1)\)

\(2\\
x+x\sqrt{5}=1-\sqrt{5}\\
x(1+\sqrt{5})=1-\sqrt{5}\\
x=\frac{1-\sqrt{5}}{1+\sqrt{5}}=\frac{(1-\sqrt{5})^2}{1-5}=\frac{6-2\sqrt{5}}{-4}\\
x=\frac{1}{2}(\sqrt{5}-3)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
andziaaara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:37
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Re:

Post autor: andziaaara »

kacper218 pisze:\(x \sqrt{2} -3=x-1
x\sqrt2-x=-1+3
x(\sqrt2-1)=2
x=\frac{2}{\sqrt2-1}
x=2(\sqrt2+1)
\)


tego nie bardzo rozumiem. czy moge prosić o wyjasnienie? chyba juz jest dzisiaj dla mnie za pozno na myslenie :P
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Usuwamy niewymierność z mianownika :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ