ekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

ekonomia

Post autor: kaziolo »

Walne zgromadzenie akcjonariuszy Przedsiębiorstwa Z postanowiło: zwiększyć popyt poprzez wzrost nakładów na reklamę ze 100j.p do 150j.p ( w tym na reklamę towaru B 75j.p). Cena osiągnięta na rynku dla poszczególnych rodzajów towarów: A=30j.p, B=40j.p C=20j.p Obecne koszty przedsiębiorstwa produkującego 500szt. towaru A, 200szt. towaru B i 300szt. towaru C to: amortyzacja 200j.p surowce=500j.p w tym na produkcję towaru A-300j.p transport= 10j.p płace ochrony= 100j.p energia= 80j.p place= 500j.p (w tym na produkcję towaru B - 150j.p) delegacje 50j.p. Oblicz:
a) koszty stałe, zmienne oraz koszty produkcji towaru A,B,C
b) oblicz wynik finansowy przedsiębiorstwa
ODPOWIEDZ