zadanie z parametrem m

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdalidka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 paź 2013, 00:53
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

zadanie z parametrem m

Post autor: magdalidka »

Dla jakich wartości parametru m układ równań:
{(1-m )x-6y=3
( m+1)x-my=-1
a) ma nieskoczenie wiele rozwiązań? b) nie ma rozwiązania?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(W= \begin{vmatrix}1-m&-6\\m+1&-m \end{vmatrix} =-m+m^2+6m+6=m^2+5m+6=(m+2)(m+3)\\W_x=\begin{vmatrix}3&-6\\-1&m\end{vmatrix}=-3m-6=-3(m+2)\\W_y=\begin{vmatrix}1-m&3\\m+1&-1\end{vmatrix}=-3m-6=-3(m+2)\)

a)
\(W=W_x=W_y=0\\x=-2\)

b)
\(W=0\ \wedge (W_x\neq0\ \vee\ W_y\neq0)\\x=-3\)
ODPOWIEDZ