Planimetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Planimetria
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości : 15,5,5,9. Oblicz wysokość tego graniastosłupa wiedząc, że jego pole powierzchni całkowitej wynosi 130 cm^2.?
2. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa h = 5 cm, a krawędź boczna k=13cm
3. Wysokość ściany bocznej w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym tworzy z podstawą kąt B = 45 stopni. oblicz sinus kata , jaki tworzy z podstawą tego ostrosłupa jego krawędź boczna k.
4. Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 66 Pi cm^2, a jego wysokość 8 cm. Oblicz objetość tego walca.
5. przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 36 cm ^2. Oblicz pole powierzchni o objętość tego stożka.
6. Walec o promieniu podstawy równym 1 i wysokości 4 jest wpisany w stożek o kącie rozwarcia 90. Oblicz pole boczne tego stożka.
7. Pole powierzchni kuli jest równe 48 Pi cm^2. Oblicz pole całkowite sześcianu wpisanego w tę kulę.
2. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa h = 5 cm, a krawędź boczna k=13cm
3. Wysokość ściany bocznej w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym tworzy z podstawą kąt B = 45 stopni. oblicz sinus kata , jaki tworzy z podstawą tego ostrosłupa jego krawędź boczna k.
4. Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 66 Pi cm^2, a jego wysokość 8 cm. Oblicz objetość tego walca.
5. przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 36 cm ^2. Oblicz pole powierzchni o objętość tego stożka.
6. Walec o promieniu podstawy równym 1 i wysokości 4 jest wpisany w stożek o kącie rozwarcia 90. Oblicz pole boczne tego stożka.
7. Pole powierzchni kuli jest równe 48 Pi cm^2. Oblicz pole całkowite sześcianu wpisanego w tę kulę.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, 10:01 przez askor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Zadanie 2
\(H=5
k=13
k^2=H^2+(a\frac{\sqrt3}{3})^2
169=25+\frac{a^2}{3}
a=12\sqrt3
V=\frac{H}{3}\frac{a^2\sqrt3}{4}=180\sqrt3 cm^3\)
wysokość ostrosłupa oddalona jest od wierzchołków podstawy o 2/3 wysokości podstawy (trójkąt równoboczny)
\(k^2=h_b^2+(\frac{a}{2})^2
169=h_b^2+108
h_b=\sqrt61
P_b=3*0,5*ah_b=18\sqrt183 cm^2\)
\(H=5
k=13
k^2=H^2+(a\frac{\sqrt3}{3})^2
169=25+\frac{a^2}{3}
a=12\sqrt3
V=\frac{H}{3}\frac{a^2\sqrt3}{4}=180\sqrt3 cm^3\)
wysokość ostrosłupa oddalona jest od wierzchołków podstawy o 2/3 wysokości podstawy (trójkąt równoboczny)
\(k^2=h_b^2+(\frac{a}{2})^2
169=h_b^2+108
h_b=\sqrt61
P_b=3*0,5*ah_b=18\sqrt183 cm^2\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, 10:35 przez marcin77, łącznie zmieniany 4 razy.
askor
Coś mi się nie zgadza w treści zadania 2. - krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego jest równa wysokości tego graniastosłupa.
Przeczytaj tez treść zad. 3. Czy chodzi o podanie wartości sinusa kąta \(45^o\)?
zad.4.
\(2\pi\ r^2+2\pi\ rH=66\pi\\2\pi\ r^2+16\pi\ r=66\pi\\r^2+8r-33=0\\(r+11)(r-3)=0\\r=3cm\)
\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot3^2\cdot8=72\pi\ cm^3\)
Zad. 5.
Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to tworzące (l), a przeciwprostokątna to średnica podstawy (2r)
\(\frac{1}{2}l^2=36\\l^2=72\\l=6\sqrt{2}cm\\2r=l\sqrt{2}\\2r=12\\r=6cm\\H=r\\H=6cm\\P_p=\pi\cdot6^2+\pi\cdot6\cdot6\sqrt{2}\\P_p=36\pi(1+\sqrt{2})cm^2\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2\cdot6\\V=72\pi\ cm^3\)
Coś mi się nie zgadza w treści zadania 2. - krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego jest równa wysokości tego graniastosłupa.
Przeczytaj tez treść zad. 3. Czy chodzi o podanie wartości sinusa kąta \(45^o\)?
zad.4.
\(2\pi\ r^2+2\pi\ rH=66\pi\\2\pi\ r^2+16\pi\ r=66\pi\\r^2+8r-33=0\\(r+11)(r-3)=0\\r=3cm\)
\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot3^2\cdot8=72\pi\ cm^3\)
Zad. 5.
Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to tworzące (l), a przeciwprostokątna to średnica podstawy (2r)
\(\frac{1}{2}l^2=36\\l^2=72\\l=6\sqrt{2}cm\\2r=l\sqrt{2}\\2r=12\\r=6cm\\H=r\\H=6cm\\P_p=\pi\cdot6^2+\pi\cdot6\cdot6\sqrt{2}\\P_p=36\pi(1+\sqrt{2})cm^2\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2\cdot6\\V=72\pi\ cm^3\)
irena pisze:askor
Coś mi się nie zgadza w treści zadania 2. - krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego jest równa wysokości tego graniastosłupa.
Przeczytaj tez treść zad. 3. Czy chodzi o podanie wartości sinusa kąta \(45^o\)?
zad.4.
\(2\pi\ r^2+2\pi\ rH=66\pi\\2\pi\ r^2+16\pi\ r=66\pi\\r^2+8r-33=0\\(r+11)(r-3)=0\\r=3cm\)
\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot3^2\cdot8=72\pi\ cm^3\)
Zad. 5.
Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to tworzące (l), a przeciwprostokątna to średnica podstawy (2r)
\(\frac{1}{2}l^2=36\\l^2=72\\l=6\sqrt{2}cm\\2r=l\sqrt{2}\\2r=12\\r=6cm\\H=r\\H=6cm\\P_p=\pi\cdot6^2+\pi\cdot6\cdot6\sqrt{2}\\P_p=36\pi(1+\sqrt{2})cm^2\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2\cdot6\\V=72\pi\ cm^3\)
Tak, tam były błędy w treści juz je poprawiłam, zgadza mi się 1 i 7, 5 zadanie
Co mam źle w czwartym?
66π = 2π r(r+h) / :2π
33 = r^2 + h
33 = r^2 + 8
33 - 8 = r^2
25= r^2
5= r
V= π * 25*8= 200π cm^3