funkcja logarytmicza c)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

funkcja logarytmicza c)

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Porównaj liczby:

\(a=log_27\) i \(b=log_37\)

dziękuję
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

a>b. - wynika to z definicji
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale z jakiej definicji, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Z definicji logarytmu mamy równość:
\(2^a=3^b\)
Widać natychmiastowo, że a>b (2 musimy podnieść do większej potęgi niż 3, żeby otrzymać równość).
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: funkcja logarytmicza c)

Post autor: ef39 »

można też zapisać
\(log_24<log_27<log_28 \; \Rightarrow 2<log_27<3\\
log_33<log_37<log_39 \; \Rightarrow 1<log_37<2\)
ODPOWIEDZ