wykaż, że ..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wyjdz_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 gru 2009, 15:57

wykaż, że ..

Post autor: wyjdz_ »

Wykaż , że jeżeli liczby a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, to (a-b+c)(a+b+c) = \(a^2 +b^2 +c^2\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a=a
b=aq \ \Rightarrow \ b^2=a^2q^2
c=aq^2 \ \Rightarrow \ c^2=a^2q^4\)


\((a-b+c)(a+b+c)=(a-aq+aq^2)(a+aq+aq^2)=
=a^2+a^2+a^2q^2-a^q-a^2q^2-a^2q^3+a^2q^2+a^2q^3+a^2q^4=a^2+a^2q^2+a^2q^4=a^2+b^2+c^2\)
wyjdz_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 gru 2009, 15:57

Post autor: wyjdz_ »

dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ