ułamki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
ułamki
Na trzydziestodniową wycieczkę w góry pojechało 45 uczniów. Ogólny koszt wycieczki wyniósł 9000zł. Opłata za autokar stanowiła jedną piątą ogólnych kosztów wycieczki , noclegi uczestników wycieczki to trzy dziesiąte ogólnych kosztów wycieczki, wyżywienie trzy piąte pozostałej części pieniędzy . To co zostało po opłatach obowiązkowych przeznaczona bilety wstępu i inne wydatki. Ile kosztowało wyżywienie jednego uczestnika na wycieczce? Ile pieniędzy wydano na bilety i inne wydatki?
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 12:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: ułamki
\(\frac{1}{5} \cdot 9000=1800\) - autokar
\(\frac{3}{10} \cdot 9000=2700\) - noclegi
\(\frac{3}{5} \cdot (9000-1800-2700)=2700\) - wyżywienie
\(2700:45=60\) -wyżywienie jednego uczestnika
\(9000-1800-2700-2700=1800\) -bilety i inne wydatki
\(\frac{3}{10} \cdot 9000=2700\) - noclegi
\(\frac{3}{5} \cdot (9000-1800-2700)=2700\) - wyżywienie
\(2700:45=60\) -wyżywienie jednego uczestnika
\(9000-1800-2700-2700=1800\) -bilety i inne wydatki