Oblicz prędkość i przyśpieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SillentKing
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 08 paź 2013, 18:10
Podziękowania: 3 razy

Oblicz prędkość i przyśpieszenie

Post autor: SillentKing »

Obliczyć prędkość i przyspieszenie punktu, którego położenie określa promień wodzący
r (t)=i-wersor b cos⁡ωt+j-wersor c sin⁡ωt b, c, ω - stałe
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\vec{r}(t)=b\cos\omega t\cdot\vec{i}+c\sin\omega t\cdot\vec{j}
\vec{v}(t)=\vec{r}'(t)=-b\omega\sin\omega t\cdot\vec{i}+c\omega\cos\omega t\cdot\vec{j}
\vec{a}(t)=\vec{r}''(t)=-b\omega^2\cos\omega t\cdot\vec{i}-c\omega^2\sin\omega t\cdot\vec{j}\)
SillentKing
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 08 paź 2013, 18:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: SillentKing »

A jakoś bardziej to rozpisać? :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A jak liczymy pochodną funkcji złożonej?
ODPOWIEDZ