Boki trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszka22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2009, 20:46

Boki trójkąta

Post autor: agnieszka22 »

w trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty.Oblicz długość pozostałych boków tego trójkąta wiedzac ze kąt (alfa) leżący naprzeciw prostokątnej AC=9 cm ma miare 60 stpni



Z góry dziekuje
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{|BC|}{|AC|}=ctg60^o\\|BC|=9\cdot\frac{\sqrt{3}}{3}=3\sqrt{3}cm\)

\(\frac{|AC|}{|AB|}\sin60^o\\|AB|=\frac{9}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=6\sqrt{3}cm\)
ODPOWIEDZ