Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
olka52
- Dopiero zaczynam
- Posty: 29
- Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21
Post
autor: olka52 »
W trapezie równoramiennym ABCD wysokość DE ma długość 6cm. Punkt E dzieli podstawę AB na dwa odcinki. Wiedząc, że |EB|=8cm. Oblicz pole trapezu ABCD.
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Jeśli oznaczysz |AB|=a, |CD|=b, |DE|=h, to
\(|EB|=a-\frac{a-b}{2}=b+\frac{a-b}{2}=\frac{a+b}{2}\),
czyli pole tego trapezu \(P=\frac{a+b}{2}\cdot\ h=8\cdot6=48cm^2\)