funkcja wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olka52
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21

funkcja wymierna

Post autor: olka52 »

Dana jest funkcja wymierna \(F_{(x)}=\frac{x^2-1}{x}\). Ile wykres tej funkcji ma punktów wspólnych z osią OY?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Z osią OY wykres może mieć co najwyżej jeden wspólny punkt (dla x=0). W tym przypadku x=0 nie należy do dziedziny funkcji, więc wykres punktu wspólnego z osią OY nie ma.
ODPOWIEDZ