odcinki w trójkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asiek91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:04

odcinki w trójkącie

Post autor: Asiek91 »

W trójkącie prostokątnym spodek wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną podzielił ją na odcinki długości \(6,25 cm\) i \(16 cm\). Oblicz długość tej wysokości.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli oznaczysz: trójkąt prostokątny ABC (kąt prosty w wierzchołku C), h - wysokość opuszczona na przeciwprostokątną, D- spodek tej wysokości oraz |AD|=x, |DB|=y, to z podobieństwa trójkątów ADC i DBC :

\(\frac{h}{x}=\frac{y}{h}\\x\cdot\ y=h^2\)

\(h^2=6,25\cdot16\\h=10cm\)
ODPOWIEDZ