Napięcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Napięcie

Post autor: gratis »

Proszę o sprawdzenie Obrazek E= 925/3 V ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Zgadza się.
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

A jak wyznaczyć prądy w gałęziach?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Prawa Kirchhoffa były?
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

Napięcie w gałęzi z rezystorem numer 5 wynosi ok. 6.76 A?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Napięcie w amperach? \(U_5=125\,V,\,I_5=\frac{U_5}{R_5}=10\frac{5}{12}\,A\)
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

Sorry za te błędy ale wczoraj byłem już koszmarnie zmęczony i nawet nie myslałem co piszę ;) Dzisiaj coś policzyłem i wyszło mi, że natężenie w gałęzi z E =500/12 A. Mogłbyś sprawdzić?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(I_E=I_5+I_6=\frac{125}{12}+\frac{125}{4}=\frac{500}{12}\,A\)
ODPOWIEDZ