Kinematyka - dwa zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janiu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2013, 17:54
Podziękowania: 1 raz

Kinematyka - dwa zadania

Post autor: janiu »

Witam !
Dostałem od Pana profesora dwa zadania do zrobienia niestety nie potrafie ich ruszyc.

1)Student jechal na rowerze ze stala predkoscia (8m/s). W chwili gdy przejezdzal obok przystanku autobusowego, z tego przystanku ruszył ruchem jednostajnym przyspieszonym autobus. Po 10 sekundach autobus minąl rowerzyste. Oblicz przyspieszenie z jakim poruszal się autobus oraz predkosc autobusu w chwili gdy mijal rowerzyste.

2)Pociag jadacy z predkoscia v=18m/s zaczyna hamowac i zatrzymuje się w ciagu czasu t=15s. Oblicz przyspieszenie a i drogę s przebytą przez pociag do chwili zatrzymania sie zakladajac ze w czasie hamowania poruszal sie on ruchem jednostajnie zmiennym.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(1)t=10\,s
v=8\,m/s
a=?
u=?
vt=\frac{at^2}{2}\Rightarrow a=\frac{2v}{t}
u=at=2v\)


\(2)a=\frac{v}{t}
s=vt-\frac{at^2}{2}=vt-\frac{vt}{2}=\frac{vt}{2}\)
ODPOWIEDZ