zadania z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Angelikaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2009, 13:58

zadania z treścią

Post autor: Angelikaa »

a jak rozwiązać to zdanie niby je zrobiłam ale chyba trochę prymitywnie i nie wiem czy wyszło mi dobrze robiłam na układzie równań...

Zad
Wartość użytkowa krosna maleje co roku o tę samą kwotę. Po ilu latach krosno straci wartość uzytkową, jeżeli jego wartość po 10latach będzie cztery razy mniejsza niż po dwóch latach...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- początkowa wartość krosna
r- kwota, o jaką maleje wartość krosna każdego roku

a-10r- wartość krosna po 10 latach

a-2r- wartość krosna po dwóch latach

4(a-10r)=a-2r

3a-38r=0 /:3

a-12,(6)r=0

Więc po niespełna 13 latach.
ODPOWIEDZ