Rozpływ prądu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Rozpływ prądu

Post autor: gratis »

Mam takie polecenie do zadania :
Obrazek

Jak zwinę obwód wychodzi mi I=3A Ale nie wiem jakje rozpisać natężenie na gałęzie. tz. ile będzie wynosić I1,I2,I3?
Zapisałem takie równania narazie I1+I2+I3=0 oraz I1=I2+I3
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Zgodnie ze zwrotami prądów na rysunku mamy \(I_1-I_2-I_3=0\), a nie \(I_1+I_2+I_3=0\). Stąd \(I_1=I_2+I_3\), a drugie równanie to \(I_2(R_1+R_2)=I_3R_3\), bo napięcie musi być to samo.
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

tz. tam miało byc I1+I2+I3= 3A . Nie zabradzo czaje to zadanie. Możesz mi napisać kolejne kroki?
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

Jeszcze zastanawia mnie SEM. Czy w tym przypadku gdy nie ma mowy w oporze wewnętrznym w treści zadania traktujemy ją jako U? czyli jest to źródło idealne ?
gratis
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 06 paź 2013, 21:06
Podziękowania: 179 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: gratis »

Dobra zrobiłem. Może ktoś sprawdzić?
I1=3A
I2=1.5A
I3=1.5A
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Dobrze. Co do źródła, to jeśli nie jest podane inaczej, to traktujemy je jako idealne.
ODPOWIEDZ