Wyznacz współczynniki b, c trójmianu kwadratowego \(y = x^2 + bx + c\) , którego pierwiastkami sa:
\(a) 2\) i \(-8\)
\(b) 1\) i \(-2,4\)
\(c) 1 \frac{2}{5}\) i \(\frac{5}{7}\)
funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
skorzystaj z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej i przekształć ją do postaci ogólnej:
\(f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)=ax^2+bx+c\)
gdzie \(x_1\) i \(x_2\) są pierwiastkami trójmianu
a.
\(y=(x-2)(x+8)=x^2+8x-2x-16=x^2+6x-16 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=6 \\ c=-16 \end{cases}\)
b.
\(y=(x-1)(x+2,4)=x^2+2,4x-x-2,4=x^2+1,4x-2,4 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=1,4 \\ c=-2,4 \end{cases}\)
c.
\(y=(x-\frac{7}{5})(x-\frac{5}{7})=x^2-\frac{5}{7}x-\frac{7}{5}x+1=x^2-\frac{25}{35}x-\frac{49}{35}x+1=x^2-\frac{74}{35}x+1 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=-\frac{74}{35} \\ c=1\end{cases}\)
\(f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)=ax^2+bx+c\)
gdzie \(x_1\) i \(x_2\) są pierwiastkami trójmianu
a.
\(y=(x-2)(x+8)=x^2+8x-2x-16=x^2+6x-16 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=6 \\ c=-16 \end{cases}\)
b.
\(y=(x-1)(x+2,4)=x^2+2,4x-x-2,4=x^2+1,4x-2,4 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=1,4 \\ c=-2,4 \end{cases}\)
c.
\(y=(x-\frac{7}{5})(x-\frac{5}{7})=x^2-\frac{5}{7}x-\frac{7}{5}x+1=x^2-\frac{25}{35}x-\frac{49}{35}x+1=x^2-\frac{74}{35}x+1 \ \Rightarrow \ \begin{cases} b=-\frac{74}{35} \\ c=1\end{cases}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 gru 2009, 10:40
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 gru 2009, 10:40
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
też można, chodzi Ci o to:
a.
\(x_1+x_2=\frac{-b}{a} \ \wedge \ a=1
x_1+x_2=-b
-b=2-8
-b=-6
b=6\)
\(x_1\cdot x_2=\frac{c}{a} \ \wedge \ a=1
x_1\cdot x_2=c
c=2\cdot (-8)
c=-16\)
a.
\(x_1+x_2=\frac{-b}{a} \ \wedge \ a=1
x_1+x_2=-b
-b=2-8
-b=-6
b=6\)
\(x_1\cdot x_2=\frac{c}{a} \ \wedge \ a=1
x_1\cdot x_2=c
c=2\cdot (-8)
c=-16\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 15:53 przez domino21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 gru 2009, 10:40
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 gru 2009, 10:40