Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Całkowicie nie wiem jak sie do niego zabrać. Może ktoś da choć wskazówkę. Z góry dziekuję
Zadanie z prądu stałego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Dzielnik prądowy:
\(U_1=U_2
I_1R_1=I_2R_2
\frac{I_2}{I_1}=\frac{R_1}{R_2}
\frac{I_1}{I}=\frac{I_1}{I_1+I_2}=\frac{1}{1+\frac{I_2}{I_1}}=\frac{1}{1+\frac{R_1}{R_2}}=0,8 \Rightarrow R_2=4R_1\)
Napięciowy:
\(I_1=I_2
\frac{U_1}{R_1}=\frac{U_2}{R_2}
\frac{U_2}{U_1}=\frac{R_2}{R_1}
\frac{U_1}{U}=\frac{U_1}{U_1+U_2}=\frac{1}{1+\frac{U_2}{U_1}}=\frac{1}{1+\frac{R_2}{R_1}}=0,8 \Rightarrow R_2=\frac{1}{4}R_1\)
\(U_1=U_2
I_1R_1=I_2R_2
\frac{I_2}{I_1}=\frac{R_1}{R_2}
\frac{I_1}{I}=\frac{I_1}{I_1+I_2}=\frac{1}{1+\frac{I_2}{I_1}}=\frac{1}{1+\frac{R_1}{R_2}}=0,8 \Rightarrow R_2=4R_1\)
Napięciowy:
\(I_1=I_2
\frac{U_1}{R_1}=\frac{U_2}{R_2}
\frac{U_2}{U_1}=\frac{R_2}{R_1}
\frac{U_1}{U}=\frac{U_1}{U_1+U_2}=\frac{1}{1+\frac{U_2}{U_1}}=\frac{1}{1+\frac{R_2}{R_1}}=0,8 \Rightarrow R_2=\frac{1}{4}R_1\)