Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Lenka1322
- Rozkręcam się
![Rozkręcam się Rozkręcam się](./images/ranks/rank3.gif)
- Posty: 51
- Rejestracja: 27 gru 2012, 19:28
- Podziękowania: 38 razy
- Płeć:
Post
autor: Lenka1322 »
obliczyć całkę:
\(\int_{0}^{ \frac{1}{2} }\) \(\frac{1}{ \sqrt{1- x^2} (arcsinx)^2 }\) dx
-
Szimi10
- Często tu bywam
![Często tu bywam Często tu bywam](./images/ranks/rank5.gif)
- Posty: 175
- Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
- Otrzymane podziękowania: 38 razy
Post
autor: Szimi10 »
\(\begin{bmatrix} arcsinx=t \\ \frac{1}{\sqrt{1-x^2}}dx=dt \end{bmatrix} \\ = \int t^{-2}dt=-t^{-1}=-\frac{1}{arcsinx}|_0^{\frac{1}{2}}=\infty\)