ułamki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ana2510
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2011, 14:46
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

ułamki

Post autor: ana2510 »

3\(\frac{3}{5}\) * 1\(\frac{2}{9}\) =

\(\frac{2}{3}\) * \(\frac{7}{21}\) * \(\frac{9}{16}\) =

\(\frac{8}{9}\) : 2=

4 : \(\frac{3}{4}\) =

\(\frac{5}{7}\) : \(\frac{3}{14}\) =

10\(\frac{2}{3}\) : \(\frac{8}{9}\) =

\(\frac{7}{20}\) : 1\(\frac{5}{9}\) =

6\(\frac{4}{11}\) : 3\(\frac{1}{2}\) =

Udało mi się zastosować kody :) pierwszy raz :D pomoże mi ktoś w tych zadaniach?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ułamki

Post autor: eresh »

ana2510 pisze:3\(\frac{3}{5}\) * 1\(\frac{2}{9}\) =

\(\frac{2}{3}\) * \(\frac{7}{21}\) * \(\frac{9}{16}\) =
\(3\frac{3}{5}\cdot 1\frac{2}{9}=\frac{18}{5}\cdot\frac{11}{9}=\frac{2}{5}\cdot\frac{11}{1}=\frac{22}{5}=4\frac{2}{5}\)

\(\frac{2}{3}\cdot\frac{7}{21}\cdot\frac{9}{16}=\frac{2}{3}\cdot\frac{1}{3}\cdot\frac{9}{16}=\frac{2}{9}\cdot\frac{9}{16}=\frac{2}{16}=\frac{1}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ułamki

Post autor: eresh »

ana2510 pisze:
\(\frac{8}{9}\) : 2=

4 : \(\frac{3}{4}\) =

\(\frac{8}{9}:2=\frac{8}{9}\cdot\frac{1}{2}=\frac{4}{9}\)

\(4:\frac{3}{4}=4\cdot\frac{4}{3}=\frac{16}{3}=5\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ułamki

Post autor: eresh »

ana2510 pisze: \(\frac{5}{7}\) : \(\frac{3}{14}\) =

10\(\frac{2}{3}\) : \(\frac{8}{9}\) =
\(\frac{5}{7}:\frac{3}{14}=\frac{5}{7}\cdot\frac{14}{3}=\frac{5}{1}\cdot\frac{2}{3}=\frac{10}{3}=3\frac{1}{3}\)

\(10\frac{2}{3}:\frac{8}{9}=\frac{32}{3}\cdot\frac{9}{8}=\frac{4}{1}\cdot\frac{3}{1}=12\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ułamki

Post autor: eresh »

ana2510 pisze: \(\frac{7}{20}\) : 1\(\frac{5}{9}\) =

6\(\frac{4}{11}\) : 3\(\frac{1}{2}\) =
\(\frac{7}{20}:\frac{14}{9}=\frac{7}{20}\cdot\frac{9}{14}=\frac{1}{20}\cdot\frac{9}{2}=\frac{9}{40}\)

\(\frac{70}{11}:\frac{7}{2}=\frac{70}{11}\cdot\frac{2}{7}=\frac{10}{11}\cdot\frac{2}{1}=\frac{20}{11}=1\frac{9}{11}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ana2510
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2011, 14:46
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: ana2510 »

o woaaah. Nieźle to zostało rozpisane :) nie sądziłam, że można to było tak rozwiązać. Czyli wyłączyć całości, skrócić i zamienić na ułamki niewłaściwe :D dziękuje serdecznie :D
ODPOWIEDZ