Liczby naturalne i ułamki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ana2510
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2011, 14:46
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Liczby naturalne i ułamki

Post autor: ana2510 »

Zadanie 1

\(2\frac{3}{8}-\frac{6}{7}=\\
56\frac{2}{9}-7\frac{7}{8}=\\
14 \frac{2}{9} - 6\frac{1}{3} =\)


Nie umiem tego obliczyć. Pomoże mi ktoś? Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Popraw zapis.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Liczby naturalne i ułamki

Post autor: eresh »

\(2\frac{3}{8}-\frac{6}{7}=2\frac{21}{56}-\frac{48}{56}=1\frac{77}{56}-\frac{48}{56}=1\frac{29}{56}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4081
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(14 \frac{2}{9} - 6\frac{1}{3} =14 \frac{2}{9} -6\frac{3}{9}=7\frac{8}{9}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Liczby naturalne i ułamki

Post autor: eresh »

\(56\frac{2}{9}-7\frac{7}{8}=56\frac{16}{72}-7\frac{63}{72}=55\frac{88}{72}-7\frac{63}{72}=48\frac{25}{72}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ana2510
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2011, 14:46
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: ana2510 »

dziękuje bardzo. nie umiem korzystać z tego zapisu :) ale się naucze raz jeszcze dziękuje :) :) :)
ODPOWIEDZ