szereg potęgowy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

szereg potęgowy

Post autor: kaziolo »

Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{3^n}{n^3}x^n\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: szereg potęgowy

Post autor: patryk00714 »

\(\lambda= \lim_{n \to \infty} \frac{c_{n+1}}{c_n}\), gdzie \(c_n=\frac{3^n}{n^3}\)

\((-\frac{1}{\lambda}, \frac{1}{\lambda})\) i pozsotaje sprawdzić na krańcach przedziału
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: szereg potęgowy

Post autor: kaziolo »

Czyli
\(\lim_{n\to + \infty } \frac{3^{n+1} \cdot n^3}{(n+1)^3 \cdot 3^n}= \lim_{n\to + \infty } \frac{3n^3}{(n+1)^3}\)
i dalej z d'Hospitala?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

nie potrzeba z de'hospitala wykonaj działania a potem dzielimy przez wyrażenie w najwyższej potędze :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\lim_{n\to \infty } \frac{3n^3}{n^3+3n^2+3n+1}= \lim_{n\to } \frac{n^3\cdot 3}{n^3\cdot (1+\frac{3}{n}+\frac{3}{n^2}+\frac{1}{n^3}}=\frac{3}{1+0+0+0}=3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: szereg potęgowy

Post autor: kaziolo »

\(\lim_{n\to + \infty } \frac{3n^3}{1+ \frac{3}{n}+ \frac{3}{n^2}+ \frac{1}{n} }=3\)
Zatem promień zbieżności
\(R= \frac{1}{3}\)
czyli przedział zbieżności:
\((x_o-R,x_0+R)=( -\frac{1}{3}, \frac{1}{3})\)

Dobrze?
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: kaziolo »

\(x=- \frac{1}{3}\)
\(\sum_{ n=1}^{ \infty }= \frac{3^n}{n^3}(- \frac{1}{3})^n= \sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^n \frac{1}{n^3}\\ \lim_{n\to \infty }\frac{1}{n^3}=0\)
Zatem na mocy kryterium Liebnitza szereg jest zbieżny.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: szereg potęgowy

Post autor: eresh »

jeszcze wypadałoby sprawdzić czy \(a_n=\frac{1}{n^3}\) jest nierosnący

poza tym jest dobrze
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ