Pole powierzchni bocznej stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
muska91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 gru 2009, 12:26
Lokalizacja: Nowy Sącz - Kraków - Wrocław

Pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: muska91 »

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 8.
Obrazek

Pole powierzchni bocznej tego stożka jest równe:
A) 32 pi B) 64 pi C) 54 pi D) 48 pi
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P_b=\pi r l
P_b=\pi \cdot 4\cdot 8=32\pi\)


odp. a
muska91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 gru 2009, 12:26
Lokalizacja: Nowy Sącz - Kraków - Wrocław

Post autor: muska91 »

a skąd to 4 się wzięło???
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

przekrój stożka jest trójkątem równoramiennym, o boku długości 8, więc średnica podstawy jest równa 8
do wzoru potrzebny jest nam promień, który jest równy połowie średnicy, czyli właśnie 4.
muska91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 gru 2009, 12:26
Lokalizacja: Nowy Sącz - Kraków - Wrocław

Post autor: muska91 »

dzięki za wytłumaczenie!
ODPOWIEDZ