wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: mcmcjj »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x), przez trójmian kwadratowy \(P(x) = x^{2} + 2x - 3\) jest równa R(x) = 2x + 5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x - 1).
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}W(x)=(x-1)\cdot Q(x)+R\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ W(1)=R\\ W(x)=(x^2+2x-3)\cdot Q_1(x)+2x+5\ \ \ \Rightarrow\ \ \ W(1)=7\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ R=7\)
ODPOWIEDZ