oblicz uov
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(|\vec{u}\times\vec{v}|=|\vec{u}|\cdot|\vec{v}|\cdot \sin \angle(\vec{u},\vec{v}) \Rightarrow
\sin \angle(\vec{u},\vec{v}) = \frac{\sqrt{3}}{8} \Rightarrow
\cos \angle(\vec{u},\vec{v}) = \pm\sqrt{1-( \frac{\sqrt{3}}{8})^2}=\pm \frac{\sqrt{61}}{8}\)
\(\vec{u}\circ\vec{v}=|\vec{u}|\cdot|\vec{v}|\cdot \cos \angle(\vec{u},\vec{v})
\vec{u}\circ\vec{v} = \pm3\sqrt{61}\)
\sin \angle(\vec{u},\vec{v}) = \frac{\sqrt{3}}{8} \Rightarrow
\cos \angle(\vec{u},\vec{v}) = \pm\sqrt{1-( \frac{\sqrt{3}}{8})^2}=\pm \frac{\sqrt{61}}{8}\)
\(\vec{u}\circ\vec{v}=|\vec{u}|\cdot|\vec{v}|\cdot \cos \angle(\vec{u},\vec{v})
\vec{u}\circ\vec{v} = \pm3\sqrt{61}\)