podzielnośc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

podzielnośc

Post autor: alicja403 »

Jak wykazac ze ta liczba jest podzielna przez ta druga? http://img17.imageshack.us/img17/3542/beztytuuqv.gif
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

Chcemy wykazać, że liczba \(2010^{2010}\) jest podzielna przez \(67^{201}\), co jest równoważne z tym, że \(\frac{2010^{2010}}{67^{201}} \in C\).
Przekształcmy podane wyrażenie:
\(\frac{2010^{2010}}{67^{201}}=\frac{2010^{201} \cdot 2010^{1809}}{67^{201}}=\\ (\frac{2010}{67})^{201} \cdot 2010^{1809}=\\=30^{201}\cdot 2010^{1809} \in C \ \ \ c.n.d.\)

Pozdrawiam
Szymon.
ODPOWIEDZ