Zadanie z egzaminu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ene2012z
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sie 2013, 17:49
Podziękowania: 5 razy

Zadanie z egzaminu

Post autor: ene2012z »

Nie miałem żadnej treści, samo zadanie:

ax-y+z= 1
x-ay+z= 1
3x-3y+3z= 2a

Wszystko po lewej stronie objęte nawiasem :wink:
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Trzeba było zapytać o co chodzi prowadzącego :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ene2012z
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sie 2013, 17:49
Podziękowania: 5 razy

Post autor: ene2012z »

Usłyszałbym że powinienem wiedzieć :p Coś na pewno związanego z macierzami :P
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zgaduję ,że chodziło o
Dla jakich wartości parametru a układ równań
\(\begin{cases}ax-y+z= 1\\
x-ay+z= 1\\
3x-3y+3z= 2a
\end{cases}\)

ma dokładnie jedno rozwiązanie. Być może jeszcze : wyznacz to rozwiązanie.
ene2012z
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sie 2013, 17:49
Podziękowania: 5 razy

Post autor: ene2012z »

Podejrzewam, że dokładnie o to chodziło :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

trzy równania trzy niewiadome - tzw układ Cramera i do niego stosujemy twierdzenie Cramera:-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A tak bardziej przystępnie:
1) należy policzyć wyznacznik macierzy: \(\begin{vmatrix}a&-1&1\\1&-a&1\\3&-3&3 \end{vmatrix}\)
2) sprawdzić dla jakich a jest różny od 0
3) wyznaczyć rozwiązania (np. stosując wspomniane wzory Cramera)
ODPOWIEDZ